Ingatlanvásárlás álmatlan éjszakák nélkül: hogyan tudja minimalizálni a vásárlással járó kockázatokat?

ingatlanvasarlas

Végre elérkezett az idő: új ingatlant vesz! Ez egy egyik legnagyobb kiadással és felelőséggel járó ügylet, amiben ráadásul alig van tapasztalata.

Amikor a hónapokig tartó keresgélés után végre megtalálja álmai ingatlanát, akkor jön a vásárlás kritikus része: az adásvételi szerződés megkötése.

Megfelelő tapasztalat és szakértelem nélkül olyan nehézségekbe és akadályokba fog ütközni, amire álmaiban sem gondolt volna.

Könnyen fordulhat a kezdeti öröm hónapokig tartó álmatlan éjszakákba.

Tízmilliókat bukhat, ha nem megfelelően köti meg az adásvételi-szerződést.
A ráfordított időt és energiát pedig soha nem fogja visszakapni.

A legfontosabb tanács, amit ügyvédként adhatok:

Soha ne használjon sablonokat! Számtalan olyan üggyel találkoztam, ahol az ingatlan adásvételi szerződés vagy egy netről letöltött minta volt, vagy pedig egy ismerőstől megkapott dokumentum. Ezek a gondterhelt éjszakákat és sok esetben az évekig tartó pereskedést.

Azt gondolhatja, hogy ezzel gyorsít a folyamaton és rengeteget spórol: csak átírja az adatokat, egy ügyvéd pedig ellenjegyzi, és készen is vagyunk!

Nem is tévedhetne nagyobbat.

2 dolog miatt hibás a fenti hozzáállás.

Egyrészről nem ellenjegyezhető más által készített dokumentum – ezt minden ügyvéd tudja, de nem mindegyik tartja be.

Másrészről pedig (és ez az ön számára nagyon fontos) a letöltött szerződésminták nem ismerik a tényállást.
Nem ismerik az ingatlan egyedi adottságait, az ügylet körülményeit.
Nem ismerik a felek tényleges akaratát.

Ön valószínű maximum egy pár adásvételi szerződést látott csak életében. Így nem is tudhatja, hogy mi okozhat problémát akár a felek között, akár a hitelt nyújtó bankban, akár a földhivatal előtt.

Minden adásvétel egyedi – még ha ez laikus szemmel egy könnyen sablonizálható dolognak is tűnik.

Egy lelkiismeretes ügyvéd mindig figyelembe veszi az eset egyedi körülményeit.

Gondolta volna, hogy hatalmas különbségek lehetnek akár már az ingatlan megnevezéséből adódóan is? Nem mindegy, hogy az ingatlan belterületi, külterületi, zártkerti vagy társasházi lakás, gépkocsibeálló, vagy kivett lakóház, udvar stb.

Figyelembe kell venni az esetleges elővásárlási jogokat, az ingatlan terheit, a fontos – felek között sokszor csak megemlített, általuk (akkor) fontosnak nem vélt – részleteket.

Az ilyen „kis részletek” nem vagy nem megfelelő írásbeli rögzítése még évekkel később is gondot okozhat a feleknek. (ún. „hibás teljesítés”, amiről egy másik bejegyzés alkalmával részletesebbenírok.)

Minden esetben javaslom, hogy amikor az ingatlan vételének komolyabb szándéka felmerül, akkor előzetesen ne csak ingatlanossal konzultáljon, hanem egy ügyvéddel is.

Ne engedjen a nyomásnak!

Amikor megtalálja álmai ingatlanját, akkor a pszichológia kezd el működni: felébred a megszerzés iránti erős vágy.

Ezt megfűszerezi az ingatlanos és eladó felől érkező nyomás („más is érdeklődik az ingatlan iránt”).

Ennek eredményeként könnyen elveszítheti a józan belátó képességét – és vele együtt a meggondolatlanul átadott több millió forintot.

Bármilyen jogcímen átadott-átvett pénzzel kapcsolatban óvatosságra intem a feleket.

A már átadott pénzt nagyon nehéz visszaszerezni.

Bármennyire is szimpatikus, bizalomgerjesztő a másik fél, vagy az ügyletet elősegítő ingatlanos szakember, egy dolgot tartson szem előtt: a „szó elszáll, írás megmarad”

Azonban az írás sem mindegy, hogy milyen.

Ha ingatlan vásárláson gondolkodik, ne járjon el óvatlanul.

Már az ügylet elején javasolt ügyvédhez fordulni, aki a részletes tájékoztatást tud adni az ingatlan ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett terheiről, annak rendezési módjairól, széljegyekről és az átadott-átvett összeg jogcímének megnevezésének pontos jelentéséről, továbbá szakértelemmel szerkeszti meg az adásvételi szerződést megelőző megállapodást is. (adásvételi előszerződés, vételi szándéknyilatkozat, átadás-átvételi nyilatkozat…)

Ne kapkodva keressen megfelelő szakembert és ne feltétlenül az alacsony ügyvédi megbízási díjat tartsa szem előtt, hanem ügyeljen a kiválasztandó ügyvéd szakmai és esetlegesen emberi oldalára is.

Nyugodtan fog aludni, ha tőlem kér segítséget akár eladóként, akár vevőként!

  • Elérhető vagyok: telefonon, interneten vagy személyesen is konzultálhatunk
  • Megbízhat bennem: gyors, pontos, részletekre kiterjedő, lelkiismeretes tájékoztatás és okiratszerkesztés
  • Rugalmasság: Szerződést aláírni az irodámban vagy akár külső helyszínen is tudunk, (-sőt, távazonosítás lehetőségével is élhetünk)
  • A földhivatal előtti eljárás terheit is leveszem a válláról

Kapcsolat

Az Adatvédelmi tájékoztató ide kattintva megtekinthető

TÁJÉKOZTATÁS

Ezt a honlapot a Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvédeként tartom fenn az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint. Az ezzel kapcsolatos szabályzatok, és egyéb szabályozók – az ügyféljogokra vonatkozó tájékoztatással együtt – a Magyar Ügyvédi Kamara honlapján találhatóak. Felhívom kedves Ügyfeleim figyelmét arra, hogy a honlapon elérhető tartalmak nem minősülnek ajánlattételnek. A honlap kizárólag azt a célt szolgálja, hogy Ön információt szerezhessen a honlap fenntartójának ügyvédi tevékenységéről.

JOGI NYILATKOZAT

A honlapon a közzététel idejének megjelölésével fellelhető jogszabályi hivatkozások, utalások tartalma idővel hatálytalanná válhat. Ezen tényezőkre figyelemmel a honlapon megjelenő adatok, tájékoztatások valóságtartalmáért felelősség nem vállalható. A honlap külső weboldalakra mutató hivatkozásokat is tartalmazhat. A külső honlapokat független harmadik személyek üzemeltetik, akikre befolyás nem gyakorolható, így a külső honlapok elérhetőségéért, tartalmáért vagy felhasználásáért felelősség nem vállalható. A honlap teljes szöveges és grafikai tartalma szerzői jogi védelem hatálya alatt áll. Minden jogot fenntartva. A honlap sem egészben, sem részben nem reprodukálható. Jelen honlap bármely részének, grafikai elemeinek vagy teljes egészének módosítása, terjesztése, nyilvános bemutatása, más szellemi alkotásba, kiadványba vagy honlapba történő beépítése vagy más elektronikus rendszerben történő tárolása szigorúan tilos.